19-05-05

Rit 19 : Savigliano - Sestriere (Bagna caôda)


Winnaar : José Rujano Guillen

Roze trui : Paolo Savoldelli
Groene trui (bergprijs) : José Rujano Guillen
Blauwe trui (Intergiro-tussensprinten) : Paolo Bettini
Paarse trui (puntenklassement) : Stefano Zanini

Bagna caôda 

Heel piemontees is de bagna caôda, letterlijk warm bad. Het is eigenlijk een warme dipsaus. Je voorziet allerlei soorten rauwe groenten (het kan ook met gekookte groenten) , die je in makkelijk te dippen stukken snijdt : bleekselder, wortel, venkel, bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, paprika, witloofblaadjes). De saus maak je met : 300 gr ansjovis in olijfolie - 6 teentjes look - 250 ml olijfolie - 40 gr boter. Je ontdoet de ansjovisjes van het zout en snijdt ze in kleine stukjes. Ook de look snijd je heel fijn. Overgiet ze dan met de olie (gebruik alleen de allerbeste olijfolie, want anders krijg je geen lekkere bagna caôda) en warm ze op een matig vuur op tot de ansjovis zich begint op te lossen. Let erop dat het vuur niet te hevig staat, zodat de knoflook niet bruin wordt). Na ca. 30 minuten doe je er de boter bij. Kruid met peper. Serveer deze saus warm, liefst in een terracottapot op een schotelverwarmer. Leg er de groentjes rond en geef er wat bruschetta bij. Nu mag iedereen de groenten in de saus dippen. Je kan ook kleine potjes voorzien voor de saus, zodat je maximaal met 4 personen per potje moet dippen. Zorg er wel voor dat de saus warm blijft, anders is het geen CAÔDA.
Deze dipsaus is eigenlijk alleen gemaakt voor mensen met een ijzersterke maag. Wil je ze liever wat lichter, dan kan je de teentjes look in een liter melk een uur (of iets langer is eigenlijk beter) op een zacht vuur laten koken (haal wel de binnenste kern van de look eruit). Giet de melk af en plet de knoflook met een vork. Doe er dan de olijfolie en de ansjovisjes bij. De saus moet de dikte van een creme hebben. Je kan er eventueel nog wat olie bijdoen.

Buon appetito!

Recept : Gennarino

10:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.