16-02-04

Italiaans karnaval

De voorbereidingen voor karnaval zijn in volle gang en we mogen dat feest natuurlijk niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Ook in Italië wordt er heel wat afgevierd.
Culinair zijn de uitschieters tijdens die periode de ontelbare gefrituurde koekjes die je in alle denkbare vormen aantreft. Met heel eenvoudige ingrediënten worden de heerlijkste versnaperingen op tafel getoverd.
Hierna vind je heel wat receptjes. Nog meer recepten vind je bij : Nagerechten

Mijn heel speciale dank gaat hierbij naar :
Stephane Beau, voor de schitterende foto's van het karnaval van Venetië.
en het
I.T.C. "O.G. Costa", voor de informatie over karnaval en de recepten van de karnavalskoekjes.

15:46 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oorsprong van het karnaval

Echt heel precies kent men de oorsprong van het woord karnaval niet. Het komt waarschijnlijk van 'Carni Levamen', een tijdelijk genot om grote hoeveelheden vlees te eten of misschien ook wel van 'Carnem levare', het wegnemen van vlees, dat verwijst naar het verbod van de Katholieke Kerk om tijdens de vasten vlees te eten.
Andere bronnen beweren dan weer dat het woord afkomstig is van 'carrus navalis', wagens in de vorm van schepen die in het oude Rome gebruikt werden voor reinigingsprocessies.
Hoewel karnaval eigenlijk van oorsprong een heidens gebruik is, is het door de jaren heen gaan samenvallen met de dagen voor de vasten. In Zuid-Europa begint karnaval, net als bij ons, op zondag en duurt tot en met de dinsdag voor de vasten, ook wel Vette Dinsdag genoemd.
Aswoensdag was dan weer een ritueel van de boeren om God gunstig te stemmen zodat hij de aarde vruchtbaar zou maken. Op het dorpsplein werd een reuzegrote vogelverschrkker verbrand. De as werd op de eerste woensdag van de vasten begraven.

Lasagne cacate
Ingrediënten :
800 gr lasagne - 200 gr varkensgehakt - 200 gr kalfsgehakt _ 400 gr tomaten - 500 gr ricotta - 100 gr reuzel - 1 glas rode wijn - 1 ui

Bereiding :
Bak het gehakt wat in de reuzel, of olijfolie. Haal het vlees uit de pan en doe er dan de ui in. Blus met de wijn.
Doe het vlees opnieuw in de pan, leng aan met 1,5 liter water en laat de ragù minstens 1 uur koken, tot het vlees goed gaar is.
Kook de lasagnevellen.
Leng de ricotta aan met wat kookvocht van de lasagne.
Leg de lasagnevellen op een bord. Leg er een lepel saus over en een lepel ricotta. Bestrooi met parmezaan.

Buon appetito!

15:27 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

A carnevale ogni dolce vale (Met karnaval is elk koekje goed)

Ook op gastronomisch vlak kent karnaval een grote traditie in Italië. Tijdens de feestelijkheden was het de gewoonte om snel klaar te maken koekjes te bakken, die bovendien goedkoop waren, om uit te delen aan de vele gasten die langskwamen.
Vandaar de traditie van de gefrituurde koekjes. Water, bloem en suiker, met hier en daar een ingrediënt toegevoegd, zijn steevast de basis voor Castagnole, frittelle, zeppole, tortelli, struffoli, frappe, cenci, chiacchiere en bugie.
Het zijn dus vooral de "dolci" die de hoofdvogel afschieten tijdens karnaval.
De gefrituurde koekjes doen het goed. Niet voor niets luidt het gezegde : "Fritto è buono tutto, anche l'aria": Gebakken is alles goed, ook de lucht.
Het is echter vooral de gekarameliseerde suiker, die goudbruin gebakken in reuzel of olie, het simpelste deeg in een smakelijk en heerlijk geurend koekje veranderen.
Daarom : "A Carnevale ogni dolce vale", met karnaval is elk koekje goed.

Cenci
Deze koekjes uit Prato worden ook wel liefdesknopen genoemd. Dit Toscaanse koekje is wellicht wel het meest bekende. De naam betekent eigenlijk vodden, lompen. Dat heeft alles te maken met het slordige uitzicht van de koekjes. Vaak worden ze opgediend met een glaasje Vinsanto bij.
Ingrediënten :
500 gr bloem - 50 gr boter - 100 gr griessuiker - 1 zakje vanillesuiker - 3 eieren - 1 glas zoete witte wijn, grappa of een andere likeur naar keuze - zout - olie - geraspte citroenschil

Bereiding :
Zeef de bloem in een kom. Mak een kuiltje in het midden. Doe er de eieren in, dan de boter, in stukjes gesneden, de kristalsuiker, vanillesuiker,zout, wijn en de geraspte citroenschil. Meng alles goed tot een soepel elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten.
Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegrol tot een dikte van 2 - 3 mm. Snijd met een gekarteld deegwieltje repen van 20 cm lang en 3 cm breed en leg er een losse knoop in of maak wat bizarre vormpjes.
Frituur de cenci nu met 3 - 4 tegelijk in olijfolie van 190°C tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito!

15:11 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het kostuum van Arlecchino

De figuur van Arlecchino met zijn veelkleurige pak kennen we allemaal wel. Weet je ook hoe hij aan dat pak kwam?
Er was eens ... een arm jongetje genaamd Arlecchino. Hij leefde met zijn moeder in een armtierig huisje.
Arlecchino ging naar school en voor karnaval organiseerde de lerares een mooi feest. Ze stelde voor dat alle kinderen een kostuum met masker zouden aantrekken. De kinderen waren dolenthousiast. Ze spraken voortdurend over hun mooie felgekleurde pakken.
Alleen Arlecchino deelde niet in de geestdrift. Hij zat stil in een hoekje, want hij wist dat zijn moeder zo arm was dat ze nooit een mooi pak voor hem zou kunnen kopen.
De andere kinderen vonden het niet leuk dat Arlecchino zo verdrietig was. Daarom vroegen ze aan hun mama elk een stukje stof van hun eigen kostuum.
De mama van Arlecchino werkte de hele nacht. Ze naaide alle stukjes samen tot een mooi pak. 's Morgens vond Arlecchino een schitterend veelkleurig kostuum.
Op het feest van de school had hij het mooiste en kleurrijkste pak van allemaal...dankzij de hulp van zijn vrienden.

Berlingozzo
Dit is een heel oud koekje, van ca. 1400 , en verspreid in heel Toscane. De naam komt van Berlingaccio, wat zowel Vette Donderdag betekent als ook een masker is dat gebruikt werd bij karnaval en van het Duitse Bretling komt.


Ingrediënten :
400 gr bloem - 2 eieren - 2 eierdooiers - 200 gr suiker - 100 gr boter - 1 zakje gist - citroen - zout

Bereiding :
Klop de eieren los met de suiker. Klop heel lang tot je een schuimige massa hebt. Doe er de gesmolten boter bij, de gist, de geraspte schil van een citroen (of eventueel van een appelsien), de bloem en een snuifje zout. Soms wordt er ook een lepeltje anijszaadjes toegevoegd.
Het deeg moet soepel en vochtig zijn. Je kan eventueel nog wat melk toevoegen.
Geef het deeg de vorm van een langwerpig brood , of doe het deeg in een cakevorm en bak 30 tot 40 minuten in een matig verwarmde oven.

Buon appetito!

15:07 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Waar viert men karnaval in Italië?

Italië wordt overal zo een beetje karnaval gevierd, maar enkele steden met een heel sterke karnavalstraditie springen er toch wel uit.

Venetië, Viareggio, Cento, Putignano en Gallipoli zijn 'the place to be' met karnaval.

De karnavals die het langst duren zijn die van Ambrosiano. Daar eindigt karnaval maar op de eerste zaterdag van de vasten, dus 4 dagen later dan normaal. Men noemt hem dan ook Carnevalone, grote karnaval.

In Putignano begint karnaval al op San Stefano, op 26 december.

 

Pazzie di Carnevale

Ingrediënten :
Een busseltje rozemarijn - 100 gr suiker - 1/2 liter water - bloem - 1 zakje gist voor gebak - frituurolie

Bereiding :
Laat het water koken met de suiker en rozemarijn. Na 5 minuten koken haal je de rozemarijn eruit en laat afkoelen.
Doe de siroop in een kom en doe er geleidelijk de bloem, gemengd met de gist bij tot je een deeg hebt dat je met de hand kan bewerken.
Maak rolletjes van 2 cm diameter en 20 cm lengte.
Warm de olie op. Neem de rolletjes aan 1 uiteinde vast en laat ze in de ollie glijden. Als ze goudbruin zijn , haal je ze uit de olie, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi je ze met suiker.

Buon appetito!

14:20 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Karnaval in Cento (Ferrara)

Er zijn reeds sporen van het karnaval in Cento van 1600 dankzij enkele fresco's van de schilder Barbieri.
Het feest heeft zijn lokale karakter behouden tot de jaren '80 toen het een ontmoetingsplaats werd op internationaal niveau.  Elk jaar zijn tal van beroemde vedetten uit de sport- en de amusementswereld van de partij.  Dit jaar is Diego Maradona, nog altijd heel geliefd in Italie, de eregast van het karnaval.
Nu is het verbroederd met het karnaval in Rio en de slogan van het karnaval luidt dan ook :
"Il Brasile è qui". Brazilië is hier.
Er zijn 6 karnavalsverenigingen in het dorp die elk jaar een grote optocht organiseren met meer dan 500 figuranten.

Bugie (leugens)

Ingrediënten :500 gr bloem - 125 gr boter - 100 gr suiker - 1 koffielepel gistpoeder - 3 eieren - een snuifje zout - geraspte schil van een citroen - 1/2 glas witte wijn - reuzel of olijfolie - poedersuiker

Bereiding :
Meng de bloem met de gist en het zout. Maak een kuiltje in de bloem en doe er dan de eieren, witte wijn en de geraspte schil van een citroen bij.
Giet de suiker rondom rond en doe er ook de boter in kleine stukjes bij.
Kneed het deeg goed tot je een glad deeg bekomt. Rol het dan uit met een deegrol of haal het door een pastamachine.
Snijd er rechthoekige linten van. Frituur ze in reuzel of olijfolie.
Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

                             Buon appetito!

11:40 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-04

Karnaval in Gallipoli (Puglia)

Het karnaval in Gallipoli is heel oud. Er zijn al sporen van terug te vinden in de Middeleeuwen.
Traditiegetrouw begint het karnaval op 17 januari, waarbij het de gewoonte is dat op de marktplaats van het dorp grote stapels olijftwijgen verbrand worden.
Het traditioneel masker van het karnaval in Gallipoli is Teodoro. Teodoro was een soldaat uit Gallipoli die ver van zijn moeder zijn dienstplicht moest voltrekken. Hij had zo graag karnaval gevierd in zijn dorp. Zijn moeder zorgde ervoor dat hij op Vette Dinsdag naar huis kon komen, maar Teodoro deed zich zo te goed aan het vele lekkere voedsel dat hij er 's avonds in stikte. Daarom sterft met Teodoro ook het karnaval op dinsdagavond.
De allegorische wagens zijn een traditie in Gallipoli. In veelkleurig papiermaché verenigen ze twee eigenschappen : lachen met de dingen, maar tegelijkertijd ook nadenken over wat fout gaat.
Gemaskerde en verklede kinderen en volwassenen zorgen voor een prachtig spektakel met zeer toepasselijke choreografieën in een zee van volk. Men telt tot 120.000 bezoekers voor het feest.

Carteddate

Ingrediënten : 500 gr witte bloem - 20 gr biergist - 2 dl olijfolie - de schil van een citroen of appelsien - 1 glas Marsala - honing - kaneel - frituurolie

Bereiding :
Giet 2 dl olie in een pan met de schil van een citroen of appelsien en verwarm 10 minuten op een matig vuur.
Filter de olie en laat afkoelen.
Meng de bloem met de olie, marsala, een beetje zout en de gist die je in een beetje lauw water opgelost hebt.
Als het deeg klaar is (het moet soepel en glad zijn), bedek je het men een keukenhanddoek en laat het 2 uur rijzen.
Rol het dan met een deegrol zo dun mogelijk uit. Met een gekartelde pastasnijder snijd je linten van 5 cm breed en 50 cm lang.
Plooi ze in de lengterichting, druk de boorden elke 3 - 4 cm bijeen en rol ze op in een spiraalvorm die je sluit door de 2 zijden bijeen te knijpen.
Frituur de carteddate. Ze zijn klaar als ze goudbruin gekleurd en krokant zijn.
Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze nog warm, overstrooid met poedersuiker, honing of gekookte wijn.

                             Buon appetito!

17:23 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Karnaval in Putignano (Puglia)

Ook in Putignano betekent karnaval gemaskerde optochten, allegorische wagens in papiermaché, maar vooral enkele heel populaire gebruiken.
Karnaval begint hier op 26 december op Santo Stefano met "Ndondardo", een luidruchtige optocht van mensen, verkleed als boer, soldaat of iets anders, die door de straten lopen al zingend en spelend op geïmproviseerde instrumenten.
In de namiddag van Vette Maandag wordt het laatste oliesel van Karnaval gegeven, een parodie op het liturgisch ritueel, met heel veel priesters en koorknapen in de stoet.
Op Vette Dinsdag kan men dan de begrafenis van koning karnaval meemaken. Zijn doodskist wordt rondgedragen, begeleid door zijn weduwe, die met een stoet van vrouwen afgrijselijke liederen zingt, onderbroken door luid geschreeuw.

Op het einde van de processie wordt de kist en de marionet die karnaval voorstelt in brand gestoken.
Farinella is de figuur van het karnaval van Putignano. Het is een joker met een veelkleurig pak, en belletjes aan de punten van zijn hoed, schoenen en kraag.

Chiacchiere (praatjes)

Dit is misschien wel het eenvoudigste recept van alle karnavalskoekjes. Ze hebben ook het meeste succes. Je vindt ze in heel Italië. Alleen verschilt de naam van streek tot streek. In Friuli zijn het Grostoli, in Emilia sfrappole, in Veneto Galani, in Marche Frappe, in Toscane Cenci,en in Campania chiacchiere. De variant in de verschillende streken verschilt in de drank die men gebruikt : marsala , witte wijn, anijslikeur, acquavite.


Ingrediënten :
80 gr witte bloem - 1 ei - 2 lepels Marsala - zout.

Bereiding :
Meng alle ingrediënten goed en laat het mengsel dan een uur rusten. Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegrol tot een dun vel van 1,5 - 2 mm en met een gekartelde deegwieltje snijd je er de chiacchiere uit. Frituur in zeer warme olie. Het is niet ongebruikelijk dat de eerste 2 - 3 koekjes mislukken omdat de olie nog niet warm genoeg is.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

                             Buon appetito!

Met dank voor recept en foto aan : Città di Castello

16:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Karnaval in Venetië

Het feest van karnaval vindt zijn oorsprong in 1662 toen de overwinning gevierd werd van de Dogen van Venetië op de patriarch van Aquileia. Oorspronkelijk werd het feest enkel gevierd op "vette donderdag".


In de 19e eeuw gingen de edellieden de straat op, gehuld in velours of zijden mantels en het gezicht bedekt met een masker.
Iedere wijk van Venetië had zijn eigen masker of kostuum, dat verwees naar de verschillende beroepsverenigingen.


Met de tijd haalde het spektakelgehalte het van de symbolische waarde van het feest.
In 1981 kwam er dan een samensmelting van het beeld van Karnaval en dat van het theater, waarbij middeleeuwse en voorchristelijke rituelen en figuren gebruikt werden. Tot dan verschilde het karnval van Venetië eigenlijk niet van die van de andere Italiaanse steden.
Geleidelijk heeft het karnaval in Venetië een heel eigen gezicht gekregen, vooral te danken aan de maskers, de schitterende gouden sieraden en de prachtige zijden gewaden.

Vroeger begon het karnaval in Venetië ook op 26 december om te eindigen op aswoensdag. Maar vaak werd toelating gegeven om nog feesten en baketten te geven tijdens de Vasten zelf. Karnaval duurde zo enkele maanden en dat heeft zeker bijgedragen tot het beeld van Venetië als stad van plezier en vermaak.

Een van de hoogtepunten van het Venetiaans karnaval is nog altijd "Il volo dell'angelo" op San Marco : de vlucht van de engel. Tot enkele jaren geleden werd een houten duif van de klokkentoren van San Marco aan een koord naar beneden gestuurd. Wanneer de duif halverwege was, kwamen er uit de buik confetti.


Op de hoek van het Palazzo Ducale is het nu een akrobaat die aan een touw naar beneden komt. Beneden staat de doge hem op te wachten. De "engel" geeft hem een scepter waarmee hij officieel het karnaval voor geopend verklaard.


Dit jaar is de engel niemand minder dan Miss Italië.

Brutti ma buoni (Lelijk, maar lekker)

Deze koekjes zijn precies zoals de naam zegt : ze zien er niet uit, maar ze zijn overheerlijk.
Ingrediënten :
300 gr amandels - 250 gr suiker - 4 eiwitten - 15 gr boter - kaneel - vanillepoeder

Bereiding :
De amandels blancheren en ze afwrijven met een doek zodat je het pelletje meehebt. Leg ze op een bakplaat en zet ze in een zeer warme oven om om ze te roosteren. Als ze geroosterd zijn, laat je ze afkoelen en hakt ze dan heel fijn.
Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg er lepeltje per lepeltje de amandels bij, de suiker, kaneel en vaille.
Doe het mengsel in een kom en laat op een zeer zacht vuur 30 tot 40 minuten "uitdrogen". Vergeet niet regelmatig te roeren.
Neem dan de kom van het vuur en maak met een lepel hoopjes, zonder vaste vorm (ze moeten brutti = lelijk zijn!) op een beboterd bakblik. Bak gedurende 40 minuten in een matig verwarmde oven.

Buon appetito!

16:25 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Karnaval in Viareggio

Het karnaval ontstond in 1873, toen enkele Heren het plan opvatten om een "andere zondag" te organiseren met een stoet van wagens, versierd met bloemen, die de Via Regia, de hoofdstraat op en neer reden.Diezelfde dag werd ook een proteststoet georganiseerd door gemaskerde burgers van de stad, die portesteeerden tegen de te hoge belastingen die ze moesten betalen.
De stoet viel zo in de smaak dat men besliste om hem elk jaar te organiseren met wagens die de vreugdes en de ongenoegens van de burgers moesten weerspiegelen.
Zo is Viareggio de bakermat van het Italiaanse karnaval geworden.
Elk jaar zijn er prachtige stoeten met wagens in papiermaché. Echte kunstwerkjes waar de 'carristi', de wgenbouwer s een heel jaar aan werken. Geen enkele politicus of B.I. (Bekende Italiaan) ontsnapt aan de aandacht van de wagenbouwers.

Het officieel masker van het karnaval van Viareggio is Burlamacco : een paljas die kleren draagt van alle andere Italiaanse karnavalsfiguren : een geruit pak in wit en rood van Arlecchino, een witte pono pon, gestolen van het kostuum van Pierrot, een rode hoed als Rugantino en een zwarte mantel van Balanzone.

Frittelle di mele (appelbeignets)

Ingrediënten : 150 gr witte bloem - 7 gr biergist - 2 appels - 1 eigeel - 2 lepels poedersuiker - 1 lepel griessuiker - zout - frituurolie

Bereiding :
Schil de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd ze dan horizontaal in schijven van een halve cm. Bestrooi de appels met de poedersuiker laat ze enkele minuten rusten.
Bereid het beslag door de gist in 200 gr lauw water op te lossen. Meng met de bloem, een snuifje zout, de griessuiker en de eierdooier, tot je een zacht beslag hebt.Haal de appelschijven door het beslag.
Warm de frituurolie op. Die moet zeer heet zijn. Frituur dan de appelschijven tot ze goudbruin zijn.Haal ze uit de olie. Laat ze wat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker. Serveer warm.

                             Buon appetito!

Tip : Laat de appels eerst een half uurtje marineren in een likeur naar keuze (cognac, rum, grappa) en voeg een snuifje saffraan toe aan het deeg.

15:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |