16-02-04

Oorsprong van het karnaval

Echt heel precies kent men de oorsprong van het woord karnaval niet. Het komt waarschijnlijk van 'Carni Levamen', een tijdelijk genot om grote hoeveelheden vlees te eten of misschien ook wel van 'Carnem levare', het wegnemen van vlees, dat verwijst naar het verbod van de Katholieke Kerk om tijdens de vasten vlees te eten.
Andere bronnen beweren dan weer dat het woord afkomstig is van 'carrus navalis', wagens in de vorm van schepen die in het oude Rome gebruikt werden voor reinigingsprocessies.
Hoewel karnaval eigenlijk van oorsprong een heidens gebruik is, is het door de jaren heen gaan samenvallen met de dagen voor de vasten. In Zuid-Europa begint karnaval, net als bij ons, op zondag en duurt tot en met de dinsdag voor de vasten, ook wel Vette Dinsdag genoemd.
Aswoensdag was dan weer een ritueel van de boeren om God gunstig te stemmen zodat hij de aarde vruchtbaar zou maken. Op het dorpsplein werd een reuzegrote vogelverschrkker verbrand. De as werd op de eerste woensdag van de vasten begraven.

Lasagne cacate
Ingrediënten :
800 gr lasagne - 200 gr varkensgehakt - 200 gr kalfsgehakt _ 400 gr tomaten - 500 gr ricotta - 100 gr reuzel - 1 glas rode wijn - 1 ui

Bereiding :
Bak het gehakt wat in de reuzel, of olijfolie. Haal het vlees uit de pan en doe er dan de ui in. Blus met de wijn.
Doe het vlees opnieuw in de pan, leng aan met 1,5 liter water en laat de ragù minstens 1 uur koken, tot het vlees goed gaar is.
Kook de lasagnevellen.
Leng de ricotta aan met wat kookvocht van de lasagne.
Leg de lasagnevellen op een bord. Leg er een lepel saus over en een lepel ricotta. Bestrooi met parmezaan.

Buon appetito!

15:27 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Cora Leek Beedigd vertaalster Italiaans Ik wil je graag laten weten dat ik prettig verrast was toen ik je site ontdekte! Ik heb er prive en zakelijk (ik geef ook les) al veel informatie uit kunnen halen. En dan natuurlijk de heerlijke recepten en prachtige foto's. Ik heb je site dan ook al aan iemand anders doorgemaild. Met vriendelijke groet, Cora Leek

Gepost door: Cora Leek | 23-02-04

De commentaren zijn gesloten.