16-02-04

Het kostuum van Arlecchino

De figuur van Arlecchino met zijn veelkleurige pak kennen we allemaal wel. Weet je ook hoe hij aan dat pak kwam?
Er was eens ... een arm jongetje genaamd Arlecchino. Hij leefde met zijn moeder in een armtierig huisje.
Arlecchino ging naar school en voor karnaval organiseerde de lerares een mooi feest. Ze stelde voor dat alle kinderen een kostuum met masker zouden aantrekken. De kinderen waren dolenthousiast. Ze spraken voortdurend over hun mooie felgekleurde pakken.
Alleen Arlecchino deelde niet in de geestdrift. Hij zat stil in een hoekje, want hij wist dat zijn moeder zo arm was dat ze nooit een mooi pak voor hem zou kunnen kopen.
De andere kinderen vonden het niet leuk dat Arlecchino zo verdrietig was. Daarom vroegen ze aan hun mama elk een stukje stof van hun eigen kostuum.
De mama van Arlecchino werkte de hele nacht. Ze naaide alle stukjes samen tot een mooi pak. 's Morgens vond Arlecchino een schitterend veelkleurig kostuum.
Op het feest van de school had hij het mooiste en kleurrijkste pak van allemaal...dankzij de hulp van zijn vrienden.

Berlingozzo
Dit is een heel oud koekje, van ca. 1400 , en verspreid in heel Toscane. De naam komt van Berlingaccio, wat zowel Vette Donderdag betekent als ook een masker is dat gebruikt werd bij karnaval en van het Duitse Bretling komt.


Ingrediënten :
400 gr bloem - 2 eieren - 2 eierdooiers - 200 gr suiker - 100 gr boter - 1 zakje gist - citroen - zout

Bereiding :
Klop de eieren los met de suiker. Klop heel lang tot je een schuimige massa hebt. Doe er de gesmolten boter bij, de gist, de geraspte schil van een citroen (of eventueel van een appelsien), de bloem en een snuifje zout. Soms wordt er ook een lepeltje anijszaadjes toegevoegd.
Het deeg moet soepel en vochtig zijn. Je kan eventueel nog wat melk toevoegen.
Geef het deeg de vorm van een langwerpig brood , of doe het deeg in een cakevorm en bak 30 tot 40 minuten in een matig verwarmde oven.

Buon appetito!

15:07 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.