16-02-04

A carnevale ogni dolce vale (Met karnaval is elk koekje goed)

Ook op gastronomisch vlak kent karnaval een grote traditie in Italië. Tijdens de feestelijkheden was het de gewoonte om snel klaar te maken koekjes te bakken, die bovendien goedkoop waren, om uit te delen aan de vele gasten die langskwamen.
Vandaar de traditie van de gefrituurde koekjes. Water, bloem en suiker, met hier en daar een ingrediënt toegevoegd, zijn steevast de basis voor Castagnole, frittelle, zeppole, tortelli, struffoli, frappe, cenci, chiacchiere en bugie.
Het zijn dus vooral de "dolci" die de hoofdvogel afschieten tijdens karnaval.
De gefrituurde koekjes doen het goed. Niet voor niets luidt het gezegde : "Fritto è buono tutto, anche l'aria": Gebakken is alles goed, ook de lucht.
Het is echter vooral de gekarameliseerde suiker, die goudbruin gebakken in reuzel of olie, het simpelste deeg in een smakelijk en heerlijk geurend koekje veranderen.
Daarom : "A Carnevale ogni dolce vale", met karnaval is elk koekje goed.

Cenci
Deze koekjes uit Prato worden ook wel liefdesknopen genoemd. Dit Toscaanse koekje is wellicht wel het meest bekende. De naam betekent eigenlijk vodden, lompen. Dat heeft alles te maken met het slordige uitzicht van de koekjes. Vaak worden ze opgediend met een glaasje Vinsanto bij.
Ingrediënten :
500 gr bloem - 50 gr boter - 100 gr griessuiker - 1 zakje vanillesuiker - 3 eieren - 1 glas zoete witte wijn, grappa of een andere likeur naar keuze - zout - olie - geraspte citroenschil

Bereiding :
Zeef de bloem in een kom. Mak een kuiltje in het midden. Doe er de eieren in, dan de boter, in stukjes gesneden, de kristalsuiker, vanillesuiker,zout, wijn en de geraspte citroenschil. Meng alles goed tot een soepel elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten.
Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegrol tot een dikte van 2 - 3 mm. Snijd met een gekarteld deegwieltje repen van 20 cm lang en 3 cm breed en leg er een losse knoop in of maak wat bizarre vormpjes.
Frituur de cenci nu met 3 - 4 tegelijk in olijfolie van 190°C tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Buon appetito!

15:11 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.