15-02-04

Karnaval in Viareggio

Het karnaval ontstond in 1873, toen enkele Heren het plan opvatten om een "andere zondag" te organiseren met een stoet van wagens, versierd met bloemen, die de Via Regia, de hoofdstraat op en neer reden.Diezelfde dag werd ook een proteststoet georganiseerd door gemaskerde burgers van de stad, die portesteeerden tegen de te hoge belastingen die ze moesten betalen.
De stoet viel zo in de smaak dat men besliste om hem elk jaar te organiseren met wagens die de vreugdes en de ongenoegens van de burgers moesten weerspiegelen.
Zo is Viareggio de bakermat van het Italiaanse karnaval geworden.
Elk jaar zijn er prachtige stoeten met wagens in papiermaché. Echte kunstwerkjes waar de 'carristi', de wgenbouwer s een heel jaar aan werken. Geen enkele politicus of B.I. (Bekende Italiaan) ontsnapt aan de aandacht van de wagenbouwers.

Het officieel masker van het karnaval van Viareggio is Burlamacco : een paljas die kleren draagt van alle andere Italiaanse karnavalsfiguren : een geruit pak in wit en rood van Arlecchino, een witte pono pon, gestolen van het kostuum van Pierrot, een rode hoed als Rugantino en een zwarte mantel van Balanzone.

Frittelle di mele (appelbeignets)

Ingrediënten : 150 gr witte bloem - 7 gr biergist - 2 appels - 1 eigeel - 2 lepels poedersuiker - 1 lepel griessuiker - zout - frituurolie

Bereiding :
Schil de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd ze dan horizontaal in schijven van een halve cm. Bestrooi de appels met de poedersuiker laat ze enkele minuten rusten.
Bereid het beslag door de gist in 200 gr lauw water op te lossen. Meng met de bloem, een snuifje zout, de griessuiker en de eierdooier, tot je een zacht beslag hebt.Haal de appelschijven door het beslag.
Warm de frituurolie op. Die moet zeer heet zijn. Frituur dan de appelschijven tot ze goudbruin zijn.Haal ze uit de olie. Laat ze wat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker. Serveer warm.

                             Buon appetito!

Tip : Laat de appels eerst een half uurtje marineren in een likeur naar keuze (cognac, rum, grappa) en voeg een snuifje saffraan toe aan het deeg.

15:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.