15-02-04

Karnaval in Venetië

Het feest van karnaval vindt zijn oorsprong in 1662 toen de overwinning gevierd werd van de Dogen van Venetië op de patriarch van Aquileia. Oorspronkelijk werd het feest enkel gevierd op "vette donderdag".


In de 19e eeuw gingen de edellieden de straat op, gehuld in velours of zijden mantels en het gezicht bedekt met een masker.
Iedere wijk van Venetië had zijn eigen masker of kostuum, dat verwees naar de verschillende beroepsverenigingen.


Met de tijd haalde het spektakelgehalte het van de symbolische waarde van het feest.
In 1981 kwam er dan een samensmelting van het beeld van Karnaval en dat van het theater, waarbij middeleeuwse en voorchristelijke rituelen en figuren gebruikt werden. Tot dan verschilde het karnval van Venetië eigenlijk niet van die van de andere Italiaanse steden.
Geleidelijk heeft het karnaval in Venetië een heel eigen gezicht gekregen, vooral te danken aan de maskers, de schitterende gouden sieraden en de prachtige zijden gewaden.

Vroeger begon het karnaval in Venetië ook op 26 december om te eindigen op aswoensdag. Maar vaak werd toelating gegeven om nog feesten en baketten te geven tijdens de Vasten zelf. Karnaval duurde zo enkele maanden en dat heeft zeker bijgedragen tot het beeld van Venetië als stad van plezier en vermaak.

Een van de hoogtepunten van het Venetiaans karnaval is nog altijd "Il volo dell'angelo" op San Marco : de vlucht van de engel. Tot enkele jaren geleden werd een houten duif van de klokkentoren van San Marco aan een koord naar beneden gestuurd. Wanneer de duif halverwege was, kwamen er uit de buik confetti.


Op de hoek van het Palazzo Ducale is het nu een akrobaat die aan een touw naar beneden komt. Beneden staat de doge hem op te wachten. De "engel" geeft hem een scepter waarmee hij officieel het karnaval voor geopend verklaard.


Dit jaar is de engel niemand minder dan Miss Italië.

Brutti ma buoni (Lelijk, maar lekker)

Deze koekjes zijn precies zoals de naam zegt : ze zien er niet uit, maar ze zijn overheerlijk.
Ingrediënten :
300 gr amandels - 250 gr suiker - 4 eiwitten - 15 gr boter - kaneel - vanillepoeder

Bereiding :
De amandels blancheren en ze afwrijven met een doek zodat je het pelletje meehebt. Leg ze op een bakplaat en zet ze in een zeer warme oven om om ze te roosteren. Als ze geroosterd zijn, laat je ze afkoelen en hakt ze dan heel fijn.
Klop de eiwitten tot sneeuw en voeg er lepeltje per lepeltje de amandels bij, de suiker, kaneel en vaille.
Doe het mengsel in een kom en laat op een zeer zacht vuur 30 tot 40 minuten "uitdrogen". Vergeet niet regelmatig te roeren.
Neem dan de kom van het vuur en maak met een lepel hoopjes, zonder vaste vorm (ze moeten brutti = lelijk zijn!) op een beboterd bakblik. Bak gedurende 40 minuten in een matig verwarmde oven.

Buon appetito!

16:25 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.