15-02-04

Karnaval in Putignano (Puglia)

Ook in Putignano betekent karnaval gemaskerde optochten, allegorische wagens in papiermaché, maar vooral enkele heel populaire gebruiken.
Karnaval begint hier op 26 december op Santo Stefano met "Ndondardo", een luidruchtige optocht van mensen, verkleed als boer, soldaat of iets anders, die door de straten lopen al zingend en spelend op geïmproviseerde instrumenten.
In de namiddag van Vette Maandag wordt het laatste oliesel van Karnaval gegeven, een parodie op het liturgisch ritueel, met heel veel priesters en koorknapen in de stoet.
Op Vette Dinsdag kan men dan de begrafenis van koning karnaval meemaken. Zijn doodskist wordt rondgedragen, begeleid door zijn weduwe, die met een stoet van vrouwen afgrijselijke liederen zingt, onderbroken door luid geschreeuw.

Op het einde van de processie wordt de kist en de marionet die karnaval voorstelt in brand gestoken.
Farinella is de figuur van het karnaval van Putignano. Het is een joker met een veelkleurig pak, en belletjes aan de punten van zijn hoed, schoenen en kraag.

Chiacchiere (praatjes)

Dit is misschien wel het eenvoudigste recept van alle karnavalskoekjes. Ze hebben ook het meeste succes. Je vindt ze in heel Italië. Alleen verschilt de naam van streek tot streek. In Friuli zijn het Grostoli, in Emilia sfrappole, in Veneto Galani, in Marche Frappe, in Toscane Cenci,en in Campania chiacchiere. De variant in de verschillende streken verschilt in de drank die men gebruikt : marsala , witte wijn, anijslikeur, acquavite.


Ingrediënten :
80 gr witte bloem - 1 ei - 2 lepels Marsala - zout.

Bereiding :
Meng alle ingrediënten goed en laat het mengsel dan een uur rusten. Rol het deeg uit met een pastamachine of een deegrol tot een dun vel van 1,5 - 2 mm en met een gekartelde deegwieltje snijd je er de chiacchiere uit. Frituur in zeer warme olie. Het is niet ongebruikelijk dat de eerste 2 - 3 koekjes mislukken omdat de olie nog niet warm genoeg is.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

                             Buon appetito!

Met dank voor recept en foto aan : Città di Castello

16:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.