15-02-04

Karnaval in Gallipoli (Puglia)

Het karnaval in Gallipoli is heel oud. Er zijn al sporen van terug te vinden in de Middeleeuwen.
Traditiegetrouw begint het karnaval op 17 januari, waarbij het de gewoonte is dat op de marktplaats van het dorp grote stapels olijftwijgen verbrand worden.
Het traditioneel masker van het karnaval in Gallipoli is Teodoro. Teodoro was een soldaat uit Gallipoli die ver van zijn moeder zijn dienstplicht moest voltrekken. Hij had zo graag karnaval gevierd in zijn dorp. Zijn moeder zorgde ervoor dat hij op Vette Dinsdag naar huis kon komen, maar Teodoro deed zich zo te goed aan het vele lekkere voedsel dat hij er 's avonds in stikte. Daarom sterft met Teodoro ook het karnaval op dinsdagavond.
De allegorische wagens zijn een traditie in Gallipoli. In veelkleurig papiermaché verenigen ze twee eigenschappen : lachen met de dingen, maar tegelijkertijd ook nadenken over wat fout gaat.
Gemaskerde en verklede kinderen en volwassenen zorgen voor een prachtig spektakel met zeer toepasselijke choreografieën in een zee van volk. Men telt tot 120.000 bezoekers voor het feest.

Carteddate

Ingrediënten : 500 gr witte bloem - 20 gr biergist - 2 dl olijfolie - de schil van een citroen of appelsien - 1 glas Marsala - honing - kaneel - frituurolie

Bereiding :
Giet 2 dl olie in een pan met de schil van een citroen of appelsien en verwarm 10 minuten op een matig vuur.
Filter de olie en laat afkoelen.
Meng de bloem met de olie, marsala, een beetje zout en de gist die je in een beetje lauw water opgelost hebt.
Als het deeg klaar is (het moet soepel en glad zijn), bedek je het men een keukenhanddoek en laat het 2 uur rijzen.
Rol het dan met een deegrol zo dun mogelijk uit. Met een gekartelde pastasnijder snijd je linten van 5 cm breed en 50 cm lang.
Plooi ze in de lengterichting, druk de boorden elke 3 - 4 cm bijeen en rol ze op in een spiraalvorm die je sluit door de 2 zijden bijeen te knijpen.
Frituur de carteddate. Ze zijn klaar als ze goudbruin gekleurd en krokant zijn.
Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze nog warm, overstrooid met poedersuiker, honing of gekookte wijn.

                             Buon appetito!

17:23 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.