29-01-04

Fabio Campoli, televisiekok bij Raiuno, lust ook wel een pannenkoek

Fabio Campoli, televisiekok houdt ook wel van pannenkoeken .
We zouden deze kok gerust de Italiaanse Piet Huyzentruyt kunnen noemen. Hij werkt als televisie-kok op Raiuno in het programma Unomattina elke zaterdag en zondag van 6.45 tot 10.20 uur. Na zijn studies aan de hotelschool van Marino., is hij barman geweest, keukenhulp, kok ,souschef en tenslotte chefkok. Nu werkt hij als consulent voor grote instellingen en hotels, in televisieprogramma's, geeft les aan de hotelschool, en is de auteur van enkele zeer geslaagde boeken over de keuken. Bovendien is hij ook raadgever bij de Italiaanse Vereniging van Chefkoks. Niet de eerste de beste dus. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik zijn recepten mag vertalen.
Vermits het volgende week Maria Lichtmis is en er dus pannenkoeken op tafel komen, heb ik gekozen voor een apart receptje met hartige pannenkoeken.:

Fagottini di crespelle ripieni di ricotta e pistacchi con vellutata di parmigiano (Hoorntjes van gevulde pannenkoeken met ricotta en pistachenoten met een parmezaanroomsaus)


Voor 4 personen heb je nodig :
2 dl vloeibare room - 60 gr parmezaan - 1 liter gezeefde tomatensaus - olijfolie extra vergine

voor 12 pannenkoeken :
2 eieren - 200 gr melk - 100 gr bloem - een snuifje zout.
Je mengt alles goed samen tot je een glad en vloeibaar deeg hebt.
voor de vulling :
200 gr ricotta - 50 gr parmezaan - een snuifje peper - 50 gr gehakte pistachenoten - 2 blaadjes basilicum - zout

Bereiding :
In een antikleefpan doe je een beetje boter, een pollepel pannenkoekendeeg en je bakt de pannenkoeken aan beide zijden tot alle deeg opgebruikt is.
Doe de ricotta in een kom met de pistachenoten, de gehakte basilicum, de parmezaan en een snuifje zout en meng alles goed dooreen.
Vul de pannenkoeken met dit mengsel. Daarover giet je dan de saus die je gemaakt hebt door de room en de parmezaan samen op te warmen. Laat het geheel nu 10 minuten gratineren in een oven van 180°C. Als de pannenkoeken gegratineerd zijn serveer je ze met een eenvoudige tomatensaus met basilicum.


Buon appetito!


Recept vind je op : Spaghettitaliani . Het is een recept van chefkok Fabio Campoli

12:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-04

De wereld op zijn kop.

Ja, hier is het toch wel een beetje de omgekeerde wereld. Francine Reculez is een echte Belgische, geboren in Antwerpen, maar franstalig. Sinds 15 jaar woont ze in Italië. Haar man is restaurateur en zelf is ze fotografe, maar haar grote passie is de keuken. Niet de Belgische keuken, maar de Italiaanse krijgt haar volle aandacht. Ze schrijft artikels met Italiaanse recepten voor vooraanstaande Italiaanse keukenmagazines, zoals Donna Moderna, Cucina Moderna, Sale e pepe, A Tavola, Anna, Amica, Grazia, Marie-Claire, Glamour.
Francine heeft niet alleen 150 kookboeken, maar ook een Italiaanse website, vol met weetjes en makkelijke recepten. Ik zal jullie hier graag in de komende weken enkele recepten van haar geven.
Francines website vind je hier:Cucina con me

16:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-04

Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed ...

Zijn de kinderen bij jullie ook al langs geweest voor een nieuwe hoed? In Italië zijn de drie koningen altijd vergezeld van "la Befana". Epifania, het feest van Driekoningen is de afsluiter van de eindejaarsfeesten. De meeste firma's blijven gesloten tijdens de kerstperiode tot en met 6 januari. En voor de kinderen is het natuurlijk helemaal een hoogtepunt, want tijdens de nacht van 5 op 6 januari komt La Befana, een oude vrouw op een bezemsteel die door de schouw de kamer binnenkomt. Ze vult de sokken die de kinderen opgehangen hebben met cadeautjes, goede en slechte. De slechte zijn wat steenkolen om de kinderen eraan te herinneren dat ze tijdens het jaar misschien toch niet altijd helemaal braaf geweest zijn, maar natuurlijk zijn er ook de goede cadeautjes om de kinderen te belonen. Het ritueel herinnert aan de geschenken die de drie koningen aan Jezus gaven. Er wordt een liedje gezongen voor la Befana : "La Befana vien di notte con le scarpe tutte rotte, col cappello alla romana, viva viva la Befana"
Natuurlijk komen er heel wat gebakjes op tafel, zoals torta all'uva (taart met druiven), sorprese di pasta sfoglia (verrassende bladerdeeggebakjes) en triangoli alla ricotta (driehoekjes met ricotta). Kijk maar eens bij de nagerechten
Buon appetito!

16:24 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |